Sposób przygotowania:
Strudel z jabłkami
W przesianej mące robimy wgłębienie, wlewamy ciepłą wodę z dobrze rozmieszanym jajkiem, oliwą, octem winnym i szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto, ktore po wyrobieniu powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto formujemy w kulę, smarujemy stopionym masłem, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na pol godziny. Po tym czasie kule ciasta kladziemy na stolnicy i rozwałkowywujemy zaczynając od środka. Smarujemy roztopionym letnim tłuszczem i bardzo powoli rozciagamy wierzchem dłoni posypanych mąką. Ciasto powinno być cienkie. 2/3 powierzchni wyciągniętego w prostokąt ciasta smarujemy stopionym masłem, na wierzch dajemy przyrumienioną na maśle i ostudzoną tartą bułką. Na bułkę nakladamy cienko poszatkowane jabłka wymieszane z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Pozostałą część ciasta smarujemy masłem. Strudel zwijamy od strony posypanej jabłkami, zaginamy końce i wykladamy na blachę posmarowaną tłuszczem, zawinięciem do spodu. Wierzch strudla smarujemy stopionym masłem. Pieczemy ok. 35 minut w gorącym piekarniku, po wyjeciu sypiemy po wierzchu cukrem pudrem. Najlepiej smakuje ciepły!