2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Strudel makowy z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Ze świętami najbardziej kojarzy nam się zapach i smak pomarańczy…i pierniczków, dlatego na nadchodzące święta mam dla Was pyszny strudel drożdżowy z makiem i bakaliami, niech jego aromat wypełni Wasz dom :)

Strudel makowy z kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Strudel makowy z kruszonką

Ciasto drożdżowe

Masa makowa:

  • 1,5 szklanki suchego maku
  • 400 ml mleka
  • 3 cukru pudru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżka pokrojonych suszonych moreli
  • 1 łyżka mielonych orzechów włoskich
  • olejek migdałowy

Kruszonka:

Sposób przygotowania:

Strudel makowy z kruszonką

ETAP 1:

Strudel makowy z kruszonką
ciasto drożdżowe które przygotowujemy wg przepisu

Ciasto:
Mąkę przesiewam do miski, wsypuję cukier oraz cukier z wanilią, szczyptę soli i suche drożdże, mieszam, wbijam jajka wlewam ciepłe mleko i wyrobiam ciasto, dodaję ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagniatam, przykrywam ciasto ściereczką, zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny.

ETAP 2:

Strudel makowy z kruszonką
masa makowa którą przygotowujemy z bakaliami

Masa makowa:
Suchy mak zalewam gorącym mlekiem ,gotuję , odcedzam i ostudzony mielę trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodaję miód, całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy mieszam masę.

ETAP 3:

Strudel makowy z kruszonką
kruszonkę rozcieramy w palcach nie zagniatamy

Kruszonka:
Mąkę mieszam z brązowym cukrem, dodaję wiórki zimnego masła, rozcieram w palcach-kruszonka ma pozostać sypka.

ETAP 4:

Strudel makowy z kruszonką
strudel zawijamy bokami do środka

Wyrośnięte ciasto wałkuję na prostokątny płat ciasta, smaruję masą makową, boki roluję do środka, formując strudel, umieszczam na pergaminie w prostokątnej formie keksowej-ja miałam o długości 40 cm,

ETAP 5:

Strudel makowy z kruszonką
przed pieczeniem posypujemy kruszonką

posypuję kruszonką, odstawiam na 25 minut aby ciasto podrosło, po czym piekę w 180*c około 35-40 minut, gdyby wierzch za mocno się rumienił przykryć folią aluminiową.
Zimne ciasto dekoruję białym lukrem.
Słodkich wypieków!