SUPERPRZEPIS

Suflet czekoladowy

  • 5
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Suflet czekoladowy

Pyszny, prosty do zrobienia czekoladowy sufflet

Składniki:

Suflet czekoladowy

 

 

  • 100 g dobrej,słodkiej,ciemnej czekolady

 

 

  • 2 lyżki drobnego cukru do wypieków

 

  • masło do wysmarowania foremek

 

  • cukier puder do posypania foremek od wewnątrz

 

Sposób przygotowania:

Suflet czekoladowy
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Foremki wewnątrz smarujemy masłem i posypujemy cukrem pudrem. Do rondelka wkładamy czekolade,wlewamy mleko i na malutkim ogniu doprowadzamy czekoladę rozpuszczamy,dobrze mieszamy. Oddzielamy białka od żółtek.Żółtka ubijamy z jedną łyżką cukru do białosci.Z drugą łyżką cukru ubijamy białka,tak by powstała sztywna piana.Delikatnie,mieszajac łyżką,łączymy białka z żółtkami. Następnie dodajemy rozpuszczona czekoladę,bardzo delikatnie mieszamy.Masę jajeczno -czekoladową wlewamy do foremek i wstawiamy do gorącego piekarnika,pieczemy przez 20 minut(nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia!!!) Z podanych składnikow wyszly 4 sufflety.Foremki które posiadam sa standardowej wielkosci. Sufflet bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego:)