olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Suflet czereśniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczny deserek z wiśniami, nie taki trudny !

Suflet czereśniowy

Składniki:

Suflet czereśniowy

 

  • 500g czereśni
  • 2,5 łżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru do żółtek
  • 40g cukru pudru do białek
  • 7 łżek tartej bułki
  • 1/2-1/3 szkl. mleka
  • 4 jajka
  • skórka cytrynowa do smaku
  • 1 łyżka tłuszczu do formy

Sposób przygotowania:

Suflet czereśniowy
Formę wysmarować tłuszczem. Czereśnie opłukać, wydrylować i rozbić w mikserze. Masło utrzeć dokładnie z cukrem, żółtkami i uprzednio startą i wyszorowaną skórka cytrynową. WYmieszać z mlekiem, czereśniami oraz ubitą uprzednio na sztywno pianą z bałek przesypując tartą bułkką. Nałożyć do formy i upiec w srednio nagrzanym piekarniku.

Tagi:

jajko tarta jajka