Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Surówka z rzodkiewki, ogórków i sera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do surówki można dodać odrobinę soku z cytryny lub octu winnego.

Surówka z rzodkiewki, ogórków i sera

Składniki:

Surówka z rzodkiewki, ogórków i sera

 

  • 1/2 kg świeżych ogórków
  • 1 cebula
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1 marchewka
  • 15 dag sera twarogowego
  • 1/2 szkl gęstej śmietany
  • 2-3 łyżki usiekanego koperku
  • 2 łyżki usiekanego szczypiorku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Surówka z rzodkiewki, ogórków i sera
Umyte ogórki pokroić w plasterki, wymieszać z odrobiną soli i pozostawić na 10 minut, następnie odcisnąć z powstałego płynu. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Ogórki i rzodkiewki włożyć do salaterki, dodać utartą na tarce o dużych oczkach marchewkę, posiekany szczypiorek i cebulę. Śmietanę wymieszać z pokruszonym serem twarogowym, przyprawić do smaku, solą i pieprzem, połączyć z surówką, wymieszać, posypać koperkiem. Podawać jako dodatek do obiadu.

Tagi:

sery ser ogórki