olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Surówka brukwiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

brukiew to staropolskie warzywo zawierające bardzo dużo cennych witamin. Dziś niełatwo już je znaleźć na rynku, lecz czasem jest okazja :)

Surówka brukwiowa

Składniki:

Surówka brukwiowa

 

  • 25dag brukwi
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól
  • cukier do smaku
  • 2-3 łyżki śmietany
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Surówka brukwiowa
Obraną i umytą brukiew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na tarce o większych oczętach zetrzeć jabłko. Do rozdrobnionych warzyw dodać chrzan, przyprawić do smaku,. Wymieszać ze śmietaną, posypać natką pietruszki.