jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Surówka marchwiowa –ulepszona

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Surówka z marchwi i jabłka to chyba jeden z przepisów od którego zaczynają młode gospodynie domowe. Jest smaczna i prosta w przygotowaniu.

Surówka marchwiowa –ulepszona Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Surówka marchwiowa –ulepszona

SKŁADNIKI:

  • 3 średniej wielkości marchwie,
  • 2-3 jabłka,
  • garść rukoli,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • ok 1 łyżeczka cukru,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • sok z połowy cytryny,
  • ziarna granatu (z około ¼ sztuki)

Sposób przygotowania:

Surówka marchwiowa –ulepszona

Etap 1

Surówka marchwiowa –ulepszona
Przygotowujemy marchew i jabłko

Marchew oraz jabłka obieramy.

ETAP 2

Surówka marchwiowa –ulepszona
Obrane składniki surówki ścieramy na tarce i łączymy ze sobą

Obrane ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte składniki mieszamy ze sobą i skrapiamy sokiem z cytryny.

ETAP 3

Surówka marchwiowa –ulepszona
umytą rukolę osuszamy

Rukolę przepłukujemy i osuszamy.

ETAP 4

Surówka marchwiowa –ulepszona
Łączymy ze sobą składniki surówki

Gotową dodajemy do surówki. Następnie dodajemy jogurt, oliwę z oliwek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy ziarna granatu.
Surówka, jak większość smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu. POLECAM!