Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

świąteczny żurek na wędzonce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

w moim domu żurek obowiązkowo musi pojawić się na wielkanocnym stole. Koniecznie taki na wędzonce, z białą kiełbasą

świąteczny żurek na wędzonce

Składniki:

świąteczny żurek na wędzonce

 

  • 2 litry wody
  • 2 wędzone udka kurczaka ( ale może też być boczek lub inna wędzonka),
  • 4-6 lasek białej kiełbasy (czasem dodaję też trochę śląskiej),
  • butelka zaczynu na żur
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 4-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany,
  • przyprawy:
  • sól pieprz, czasem majeranek.

Sposób przygotowania:

świąteczny żurek na wędzonce
Kiełbasę zawsze kilkakrotnie nakłuwam widelcem, żeby nie popękała w trakcie gotowania. Kiełbasę i wędzonkę wkładamy przefiltrowanej do wody, gotujemy razem na wolnym ogniu około 45 minut (zupa ma tylko "pyrkać" zupełnie tak jak przy gotowaniu rosołu) Wlewamy zakwas z butelki, lub jeśli macie, ten przygotowany przez Was w domu. Najlepiej zrobić to przez sitko, wtedy w żurku nic zbędnego na pewno nie będzie pływało. Śmietanę wlewamy do miseczki, solimy, hartujemy (dolewamy trochę gorącej zupy) i dokładnie mieszamy, teraz mamy pewność że śmietana się nie zważy w zupie). Kiedy żurek się zagotuje przez siteczko dodajemy zahartowaną śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy i gotujemy jeszcze jakieś 5-10 minut. podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem