paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Syrop z mięty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki syrop przyda się zimą do mohito zamiast świeżej mięty

Syrop z mięty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Syrop z mięty

 

  • liście świeżej mięty
  • cukier

Sposób przygotowania:

Syrop z mięty
Dno słoja zasypujemy cukrem tak by przykryć całe dno, układamy warstwę liści mięty i znów zasypujemy warstwą cukru, postępujemy tak aż zapełnimy cały słój. Listki dociskamy w słoiku, by jak najwięcej się ich zmieściło. Odstawiamy na około 4 dni. Zlewamy syrop i podgrzewamy w rondelku, żeby rozpuścić całkowicie cukier. Przelewamy do słoiczków i zakręcamy. Stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Syrop z mięty
Jeżeli jest to mięta z działki, pamiętajmy żeby ją dokłądnie przejrzeć
Syrop z mięty
żeby nie było na nich jakichś niespodzianek
Syrop z mięty
Cukru dajemy tyle ile uważamy, jedni lubią bardziej, inni mniej słodkie
Syrop z mięty
Szczelnie zamykamy w słoiku, żeby się nic nie utopiło