Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Książka Kucharska: Obiad bez mięsa – 21 prostych i sprawdzonych przepisów

Szybka zapiekanka z dorszem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

To bardzo oryginalny sposób na podanie ryby... w nie do końca tradycyjny sposób. Do zapiekanki można też użyć mrożonych warzyw.

Szybka zapiekanka z dorszem i warzywami

Składniki:

Szybka zapiekanka z dorszem i warzywami

 

  • 50 dag filetów z ryby (u mnie dorsz)
  • 1 kg ziemniaków
  • przyprawa do ziemniaków
  • przyprawa do ryb
  • mieszanka warzywna konserwowa 400 g
  • szklanka kremówki
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Szybka zapiekanka z dorszem i warzywami
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Tak przygotowane warzywa posypujemy przyprawą do ziemniaków. Rybę podzieloną na mniejsze kawałki opruszamy przyprawą do ryby. Następnie panierujemy ją w mące i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem. Następnie układamy kolejno warstwy: połowa ziemniaków, ryba, mieszanka warzywna, reszta ziemniaków. Żółty ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jajka roztrzepujemy z kremówką. Dodajemy wcześniej utarty ser. Tak przygotowaną masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy nią przygotowane danie. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C.

Tagi:

dorsz