Zosiaczek

Zosiaczek

Kucharz
[Przepisów: 8]

Szybkie pączki z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pączki nie są foremne ale bardzo smaczne

Szybkie pączki z bakaliami

Składniki:

Szybkie pączki z bakaliami

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka masła
  • spora garść rodzynek
  • 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 1 kwaśne jabłko
  • pół łyżeczki spirytusu

 

  • cukier puder

 

  • olej do głębokiego smażenia

 

Sposób przygotowania:

Szybkie pączki z bakaliami
Ciepłe mleko rozprowadzić z drożdżami, cukrem i 1/2 szklanki mąki. Odstawić na ok. 15 minut, by podrosło. Dodać bakalie, masło, jaja i resztę mąki oraz spirytus . Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie dodać pokrojone drobno jabłko i wymieszać.

W rondlu rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz nakładać ciasto dwoma łyżkami /jedną nabieramy ciasto a drugą zsuwamy ciasto do oleju/. Smażyć pączki aż będą złocisto brązowe. Po wyjęciu osączyć na ręczniku papierowym.

Pączki są nieforemne, ale pyszne.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 pączków.