Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Szyjki rakowe w białym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Szyjki rakowe w białym sosie

Szyjki rakowe w białym sosie

Składniki:

Szyjki rakowe w białym sosie

 

  • 200g szyjek rakowych
  • 70ml białego wina
  • 200ml śmietanki
  • ząbek czosnku
  • łyżka drobno startego selera
  • łyżka drobno posiekanej cebuli
  • mielona ostra papryka do smaku
  • łyżka masła
  • 4 kromki bagietki
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • świeży koper

Sposób przygotowania:

Szyjki rakowe w białym sosie
Na maśle zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek seler i szyjki rakowe. całość chwilę podsmażyć, Do raków wlać wino i zredukować je o połowę, dolać śmietankę i dusić aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i ostrą papryką, raki podawać z koprem, bagietką i szynka parmeńską.