Sposób przygotowania:
Szynka pieczona
3 szklanki wody zagotować z 5 ziarenkami ziela angielskiego oraz liśćmi laurowymi i odstawić do ostygnięcia. 1 litr wody posolić i wlać przygotowany wcześniej wywar z ziela angielskiego i liści laurowych. Szynkę zanurzyć w marynacie, nakłuć wykałaczką i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnie mięso wyjąć z marynaty. Mocno natrzeć je majerankiem oraz ziołami prowansalskimi i dobrze związać sznurkiem lub nicią kuchenną. Szynkę odstawić do marynowania jeszcze na 5-6 godzin. Następnie mięso włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać wodą tak, aby sięgała do 1/3 wysokości szynki. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w temp. 180C przez 1,5 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową wówczas mięso ładnie się zrumieni.