agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Szynka pieczona z kolendrą i ziołami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczna pieczona szynka idealna jako domowa wędlinka. Mięso marynowane w kolendrze czosnku i ziołach prowansalskich.

Szynka pieczona z kolendrą i ziołami

Składniki:

Szynka pieczona z kolendrą i ziołami

 

  • szynka 2 kg
  • sos sojowy 1 łyżka
  • majonez 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • brandy 1 kieliszek
  • zioła prowansalskie 1 łyżka
  • kolendra 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona z kolendrą i ziołami
Umytą i osuszoną szynkę nacieramy majonezem i przyprawami, zalewamy sosem sojowym wymieszanym z brandy i odrobiną oliwy. 

Mięso odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Mięso oprószamy solą ziołami prowansalskimi kolendrą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 2 godziny. 

Co jakiś czas mięso podlewamy sosem z pieczeni. Upieczone mięso studzimy. 

Tagi:

szynka mięsa