Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Szynka pieczona z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczeń podawać z rożnymi surówka.

Szynka pieczona z ziemniakami

Składniki:

Szynka pieczona z ziemniakami

 

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 8 małych cebulek
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka tymianku, rozmarynu, szałwii
  • liść laurowy, pieprz, sól, natka pietruszki, tłuszcz do smażenia

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona z ziemniakami
Mięso umyć, osączyć i natrzeć solą wymieszaną roztartym czosnkiem, musztardą i ziołami. odstawić do lodówki na 4 godziny. Mięso wyjąć z lodówki zawiązać sznurkiem i obsmażyć na tłuszczu, podlać małą ilością wody i dusić pod przykryciem . Po półtorej godzinie, cebulkę i ziemniaki, obrać, ułożyć w koło pieczeni , oprószyć je solą i pieprzem, dodać liść lurowyy i wstawić do gorącego piekarnika i piec 60 minut. Podczas pieczenia ziemniaki i cebulkę obrucić. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika zdjąć nici i pokroić w plastry, ułożyć na półmisku otoczyć ziemniakami i cebulką, polać sosem wytworzonym podczas pieczenia, posypać natka pietruszki.