Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szafranowa manna na rosole :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatna , złocista , aromatyczna zupka na bazie drobiowego rosołu

Szafranowa manna na rosole :

Składniki:

Szafranowa manna na rosole :

 

  • 4 szklanki mocnego rosołu drobiowego ( ja miałam z kurczaka z indykiem )
  • 8 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej
  • 2 duże marchewki ugotowane z rosołu
  • 1/2 ugotowanej pietruszki z rosołu
  • kawałek ugotowanego selera z rosołu ( tyle samo co pietruszki )
  • 2 żółtka
  • szczypta szafranu
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Szafranowa manna na rosole :
Rosół doprowadzić do wrzenia i wlać zmieszaną z zimną wodą kaszkę. Gotować mieszając aż się rozklei ok 5 minut. Warzywa z rosołu zmiksować w malakserze i dokładnie wymieszać z zupą . Dodać szczyptę uprzednio namoczonego w łyżeczce wody szafran. Ogrzewać na małym gazie 5 minut .Żółtka rozetrzeć z kilkoma łyżkami ciepłej zupy . Wlać do garnka i juz nie podgrzewać wymieszać. Podawać posypaną natką pietruszki.