jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Szafranowe risotto z kurczakiem i dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Szafranowe risotto z kurczakiem i dynią to wspaniałe danie dla osób, które mają dietę bezsolną. Jeśli używasz soli możesz mięso lekko skropić sosem sojowym lub szczyptą soli morskiej. jednak pamiętaj, że sól jest niezdrowa!

Szafranowe risotto z kurczakiem i dynią

Składniki:

Szafranowe risotto z kurczakiem i dynią

 

Sposób przygotowania:

Szafranowe risotto z kurczakiem i dynią
Obieramy cebulę i czosnek, siekamy je drobno, wkładamy do miseczki. Dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz biały i ziołowy oraz 2 łyżki oliwy. Mieszamy. Umyte i osuszone mięso kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do miseczki z marynatą i odstawiamy. Szafran moczymy w mleku.

Ryż wsypujemy do rondla o grubym dnie , zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy ryż będzie półtwardy dodajemy mięso wraz z marynatą oraz mleko z szafranem – mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu. Aby ryż się nie przypalił – mieszamy.

Gdy mięso straci surowość (będzie białe) dodajemy startą w łezkę dynie – nadal dusimy wszystko razem podlewając małą ilością wody , jeśli to konieczne. Gdy ryż będzie miękki przykrywamy go i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut (pod koc lub do ciepłego piekarnika).

Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i podajemy od razu w miseczkach. Posypujemy listkami pietruszki do dekoracji.