przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

"Szampan" z kwiatów czarnego bzu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Orzeźwiający sezonowy napój na upały

"Szampan" z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

"Szampan" z kwiatów czarnego bzu

 

  • 5-6 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • ok. 4, 5 litra wody niegazowanej
  • 1/2 kg cukru
  • 1 cytryna

 

Sposób przygotowania:

"Szampan" z kwiatów czarnego bzu
Najprościej jest przygotować napój w 5 litrowej plastikowej butelce po wodzie mineralnej. Wlewamy do niego około 4,5 litra przegotowanej zimnej wody, lub wody mineralnej, niegazowanej. Zrywamy całe baldachy kwiatów czarnego bzu, wybierając te najładniejsze. Odkładamy na chwilę na papier ( wyjdą z kwiatków wówczas wszelkie robaczki). Nie myjemy! Staramy się również postępować z kwiatami delikatnie, by jak najmniej pyłku z nich stracić.Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Kroimy ją na półplasterki. Kawałki cytryny wkładamy do butelki wodą. Dosypujemy również cukier oraz baldachy kwiatów czarnego bzu. Mieszamy. Zakręcamy butelkę. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na tydzień. Po 7 dniach czasu napój jest już gotowy. Odcedzamy go, np. przez gazę. Przechowujemy w zamknięciu ( by gaz się nie ulatniał) w lodówce. Smacznego!