Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Szarlotka w cieście krucho-drożdżowym z kisielem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne ciasto dla prawdziwych łasuchów. Po prostu rozpływa się w ustach. Warto je upiec, bo jest bardzo smaczne. Polecam!!!

Szarlotka w cieście krucho-drożdżowym z kisielem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szarlotka w cieście krucho-drożdżowym z kisielem

 

  • 60 dag mąki
  • 25 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 dag drożdży
  • 1,5 kg jabłek szara reneta
  • 1 opakowanie cukru waniliowego - do jabłek
  • 2 łyżki cukru kryształu - do jabłek
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Szarlotka w cieście krucho-drożdżowym z kisielem
Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z margaryną. Dodaj jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Drożdże rozpuść w śmietanie. Masę wlej do ciasta. Zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną część ciasta włóż do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkuj i wyłóż na blaszkę 24x30cm. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij sok. Owoce wyłóż na ciasto na blaszce. Posyp kisielem, cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Na wierzch ciasta zetrzyj ciasto z zamrażalnika. Piecz około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto oprósz cukrem pudrem. 
Szarlotka w cieście krucho-drożdżowym z kisielem
Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z margaryną. Dodaj jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Drożdże rozpuść w śmietanie. Masę wlej do ciasta. Zagnieć ciasto.
Szarlotka w cieście krucho-drożdżowym z kisielem
Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną część ciasta włóż do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkuj i wyłóż na blaszkę 24x30cm.
Szarlotka w cieście krucho-drożdżowym z kisielem
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij sok. Owoce wyłóż na ciasto na blaszce. Posyp kisielem, cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Na wierzch ciasta zetrzyj ciasto z zamrażalnika. Piecz około 50 minut w temperaturze 170 stopni.