szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Szarlotka z papierówek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne letnie ciasto - czyli szarlotka z papierówek.

Szarlotka z papierówek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z papierówek

 

  • 600 g jabłek papierówek (waga po obraniu)
  • 200 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g cukru do ciasta
  • 2 łyżeczki przyprawy do grzanego wina i piwa
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cynamonu
  • 120 g cukru trzcinowego do jabłek
  • tłuszcz do wysmarowania tortownicy
  • bułka tarta do tortownicy
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z papierówek
Do mąki dodać masło i posiekać na drobno. Następnie dodać szczyptę soli, cukier i żółtka i zagnieść szybko ciasto. Około 1/3 gotowego ciasta owijamy w folię i chowamy do lodówki, a resztą ciasta wykładamy dno i boki tortownicy. Tortownica powinna być uprzednio wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą. Ciasto po nakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie palsterki. Jabłka skrapiamy cytryną, a następnie mieszamy z cukrem trzcinowym, przyprawą do wina i cynamonem. Jabłka przełożyć do tortownicy na lekko podpieczone ciasto. Na wierzch rozkruszyć pozostałą część ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 55 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka z papierówek
Masło siekamy z mąka po czym dodajemy cukier i zółtka i wyrabiamy ciasto
Szarlotka z papierówek
Tortownicę wykłądamy ciastem i nakłuwamy widelcem
Szarlotka z papierówek
Jabłka obieramy kroimy na cienkie plasterki idoprawiamy
Szarlotka z papierówek
Przygotowane jabłka przekłądamy na lekko podpieczone ciasto