SUPERPRZEPIS

Szarlotka żurawinowa

  • AnetaŚw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Szarlotka żurawinowa Więcej zdjęć (5)

Pyszna szarlotka z dodatkiem żurawiny :)

Składniki:

Szarlotka żurawinowa

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka żurawinowa
KRUCHE CIASTO: Jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z miękką margaryną. Dodajemy utarte jajka i wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta wstawiamy do zamrażalnika, natomiast 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę ok. 25x35 cm posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Wykładamy dno i dokładnie boki blaszki. Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki.



W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na małe kawałki- najlepiej jabłko podzielić na ósemki, a następnie na grubsze plasterki. Pokrojone jabłka układamy równo na cieście, posypujemy suszoną żurawiną.



MASA: Gotujemy kisiel z podanych składników, dodając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i tyle cukru, ile jest w przepisie ( można dodać trochę mniej- jak kto lubi ). Gorący kisiel rozprowadzamy na owocach. Całość posypujemy pozostałym ciastem z zamrażalnika startym na tarce o grubych oczkach.



Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, tyle, że masa jest troszkę rzadka- dopiero po kilku godzinach w lodówce robi się zwarta. SMACZNEGO :)
Szarlotka żurawinowa
Kruchym ciastem wykładamy dno i boki blaszki, na nim kładziemy pokrojone jabłka i żurawinę.
Szarlotka żurawinowa
Na owocee wylewamy gorący kisiel i posypujemy resztą ciasta startą na tarce.
Szarlotka żurawinowa
Ciasto pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni.
Szarlotka żurawinowa
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Najsmaczniejsze jest jeszcze ciepłe :)