pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Szczaw polny solony w słoiku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

w ten sposób można również solić szczaw ogrodowy

Szczaw polny solony w słoiku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szczaw polny solony w słoiku

 

  • szczaw polny 400g
  • sól 8 łyżeczek
  • olej roślinny

Sposób przygotowania:

Szczaw polny solony w słoiku
Szczaw (tylko liście bez ogonków) dokładnie myjemy. Następnie rozkładamy go cienkimi warstwami do wyschnięcia. Następnie drobno go szatkujemy. Dodajemy sól ( 10 dag soli na 1 kg szczawiu). i mieszamy. Posolony szczaw przekładamy do słoiczków. Nakładamy bardzo mocno uciskając, aż pojawią się soki. (400g szczawiu zmieściło się do 2 małych słoiczków po musztardzie). Nadmiar soków ewentualnie można zlać. Na wierzch wlewamy olej tak, aby przykrył szczelną warstwą szczaw zakrywając dostęp powietrza. Słoiczki zakręcamy i gotowe. Tak przygotowany szczaw przestoi nam całą zimę.
Szczaw polny solony w słoiku
Umyte liście szczawiu polnego suszymy
Szczaw polny solony w słoiku
Listki składamy i tniemy je w piórka
Szczaw polny solony w słoiku
Na każde 1kg szczawiu dajemy 10 dag soli (ok. 2 łyżeczek)

Tagi:

szczaw