kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Szczi z kapusty kiszonej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jeden ze specjałów kuchni rosyjskiej-przepis zdobyty przez prababcię która pielęgnowała go i wzbogacała po swojemu aż do tej formy :)

Szczi z kapusty kiszonej

Składniki:

Szczi z kapusty kiszonej

 

  • 50 dkg kapusty kiszonej
  • 5 dkg masła
  • 1,5 l rosołu
  • 8 dkg marchewki
  • 2 dkg pietruszki
  • 10 dkg cebuli
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • koperek
  • śmietana
  • szczypiorek
  • nać pietruszki
  • koperek

Sposób przygotowania:

Szczi z kapusty kiszonej
Płukamy kapustę w wodzie,odciskamy.Dodajemy do niej masło i wlewamy rosół.Dusimy 1,5 godziny pod przykryciem na średnim ogniu.Od czasu do czasu mieszamy kapustę.Marchew,pietruszkę i cebulkę drobno kroimy, smażymy je na smalcu do miękkości.Dodajemy do nich koncentrat pomidorowy.Dodajemy warzywa do kapusty na 15 minut przed końcem duszenia.Doprawiamy sola,pieprzem i liściem laurowym.Gotujemy 7 minut.Podajemy ze śmietaną i posiekana zieleniną.Smacznego!