Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Szczupak marynowany w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pracowita potrawa ale efekt zaskakujący i smakowity

Szczupak marynowany w zalewie octowej

Składniki:

Szczupak marynowany w zalewie octowej

 

Sposób przygotowania:

Szczupak marynowany w zalewie octowej
Oczyszczamy szczupaka, kroimy na 2,3 - centymetrowe dzwonka, nacieramy solą i pieprzem. Obtaczamy rybę w mące pszennej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Do garnka wlewamy odmierzoną ilość wody i octu. Dodajemy 2 łyżki soli, 3 - 4 łyżki cukru, liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia. Pokrojoną w krążki cebulę podsmażamy na złoty kolor. Usmażonego wcześniej szczupaka wkładamy do dużego słoja, którego następnie przekładamy usmażoną cebulą, po czym zalewamy gorącą zalewą octową. Zakręcamy słój i odstawiamy na 2 - 3 dni. Po tym czasie rybę wyjmujemy z zalewy i jest gotowa do spożycia.