SUPERPRZEPIS

Szlacheckie pierniki

  • 5
  • Kniejson
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Szlacheckie pierniki

Szlacheckie pierniki. Warto czekać na nie aż miesiąc!

Składniki:

Szlacheckie pierniki

 

  • 1,5kg mąki
  • 120g masła
  • 500g miodu gryczanego
  • 250g cukru trzcinowego
  • 60g cukru białego
  • 4 jajka
  • 10g sody
  • 40g przyprawy korzennej (najlepiej domowej)
  • 7 łyżek wody
  • kieliszek śliwowicy

Sposób przygotowania:

Szlacheckie pierniki
Z cukru białego i wody zrobić karmel dodać miód i przyprawy, całość zagotować. Do zdjętej z ognia masy dodać masło, mieszać aż do rozpuszczenia masła, masę ostudzić i dolać do niej alkohol. Cukier trzcinowy utrzeć na puder i wymieszać z mąką i sodą. Dwie trzecie suchych składników wysyp na stolnicę, zrób dołek wlej miód i wbij jajka. Delikatnie zarób ciasto, gdy ciasto zbije się w jedną całość wyrabiaj je posypując pozostałą mąką. Ciasto powinno wchłonąć pozostałą mąkę. Gotowe ciasto włóż do kamionki lub makutry przykryj ściereczką i odstaw do dojrzewania. pierniki powinny ''leżakować'' minimum 2 tygodnie a najlepiej miesiąc w temperaturze nieco niższej niż pokojowa. Ciasto trzeba co 2 dni przewracać z jednej strony na drygą, dojrzałe ciasto ma suchą gładką skórkę i porowaty środek. Ciastka po upieczeniu są twarde, ale gdy się je polukruje po kilku dniach stają się miękkie.