Grill Master

Grill Master

Kucharz
[Przepisów: 9]

Sznycel z indyka z karmelizowaną cebulą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne sznycelki, miodzio w ustach

Sznycel z indyka z karmelizowaną cebulą

Składniki:

Sznycel z indyka z karmelizowaną cebulą

 

  • 6 łyżek oliwy
  • 3 ½ łyżki musztardy Dijon
  • posiekany ząbek czosnku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 sznycle z indyka (po ok. 150 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 czerwone cebule
  • łyżeczka cukru
  • 60 ml wytrawnego białego wina
  • 1 ciabatta
  • pęczek rukoli

Sposób przygotowania:

Sznycel z indyka z karmelizowaną cebulą
Grill gazowy metoda bezpośrednia, średnia temperatura



Grill węglowy metoda bezpośrednia





1. Wymieszać 4 łyżki oliwy z półtorej łyżki musztardy i czosnkiem, mocno przyprawić solą i pieprzem. Sznycle z indyka płasko rozbić tłuczkiem i polać mieszanką oliwy z musztardą i czosnkiem. Pozostawić na 30 minut. Resztę musztardy wymieszać z majonezem i odstawić w chłodne miejsce.



2.Wgarnku rozgrzać dwie łyżki oliwy. Cebule obrać i pokroić w cienkie talarki, powoli dusić z cukrem 15 minut w rozgrzanym tłuszczu, aż cebula będzie bardzo miękka i złocistobrązowa. Wlać białe wino i wygotować sos do połowy objętości. Zdjąć z kuchenki i ostudzić.



3. Sznycle z indyka grillować 4–5 minut w średniej temperaturze. Odwrócić, posmarować resztą oliwy z musztardą i grillować jeszcze 2–3 minuty, aż mięso będzie upieczone i delikatne.



4. Ciabattę przekroić wzdłuż na pół i każdą część przekroić jeszcze w poprzek na pół. Kawałki ciabatty opiekać przekrojoną powierzchnią do dołu 1–2 minuty na ruszcie grilla. Każdy kawałek posmarować majonezem z musztardą i na bułce ułożyć sznycle. Przykryć kilkoma listkami rukoli i karmelizowaną cebulą, przykryć ćwiartką ciabatty.



Kulinarna wskazówka: Aby płasko rozbić sznycle, włóż mięso między dwie warstwy folii spożywczej i roztłucz je wałkiem do ciasta albo tłuczkiem do mięsa na grubość mniej więcej pół centymetra.



Przepis pochodzi z książki: Matthew Drennan, BARBECUE. PRZYJĘCIA PRZY GRILLU, Świat Książki

Tagi:

indyk