Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Szpecle podwójnie serowe z boczkiem i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Latem lubię gotować potrawy szybkie i z dodatkiem sezonowych warzyw. Ta jest właśnie jedną z nich. Do tego jest smaczna i sycąca!

Szpecle podwójnie serowe z boczkiem i cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpecle podwójnie serowe z boczkiem i cukinią

 

Sposób przygotowania:

Szpecle podwójnie serowe z boczkiem i cukinią
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę Boczek pokroić w małą kostkę. Wrzucić wraz z cebulą do rondla. Smażyć razem 2 minuty, dodać drobniutko posiekany czosnek. Smażyć minutę.
Cukinię wyszorować, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do rondla.


Całość chwilę smażyć. Następnie wlać śmietankę doprawić lekko pieprzem, dusić 2 minuty.

Szpecle wrzucić do rondla i zamieszać podgrzewać.

Ser podpuszczkowy pokroić w kostkę (był miękki, nie dał się zetrzeć;) ), goudę zetrzeć na tarce. Wrzucić do rondla, zamieszać, chwilę razem podgrzewać żeby sery się rozpuściły. Jeśli trzeba doprawić solą (jak dla mnie boczek, szpecle i sery mają wystarczająco soli i nie dodawałam jej więcej).
Szpecle podwójnie serowe z boczkiem i cukinią
Boczek wrzucić z cebulą do rondla. Smażyć razem 2 minuty, dodać czosnek. Smażyć minutę. Cukinię wyszorować, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do rondla.
Szpecle podwójnie serowe z boczkiem i cukinią
Całość chwilę smażyć. Następnie wlać śmietankę doprawić lekko pieprzem, dusić 2 minuty.
Szpecle podwójnie serowe z boczkiem i cukinią
Szpecle wrzucić do rondla i zamieszać podgrzewać.
Szpecle podwójnie serowe z boczkiem i cukinią
Ser podpuszczkowy pokroić w kostkę (był miękki, nie dał się zetrzeć;) ), goudę zetrzeć na tarce. Wrzucić do rondla, zamieszać, chwilę razem podgrzewać żeby sery się rozpuściły. Jeśli trzeba doprawić solą

Tagi:

sery ser cukinia