gosiczek821

gosiczek821

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Szpinak na słodko-kwaśno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

inaczej,ale pysznie.Warto wypróbować,ja podaję z rybką lub makaronem:)

Szpinak na słodko-kwaśno

Składniki:

Szpinak na słodko-kwaśno

 

  • pęczek świeżego szpinaku(może być mrożony)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • garść orzeszków pistacjowych
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka masła
  • 2 łyżki nie gęstej śmietany
  • sól lub vegeta
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Szpinak na słodko-kwaśno
Rodzynki zalać wodą i pozostawić na 2 godziny.Szpinak dobrze oczyścić i wypłukać,osuszyć.Pomidorki przekroić na pół,orzeszki powyciągać z łupinek i pokruszyć,cebulę pokroić w cienkie paski,czosnek przepuścić przez praskę.Na patelni rozpuścić masło i usmażyć cebulę,tak by była szklista,następnie dodać drobno poszatkowany szpinak,dusić około5 min.Dodać pomidorki,czosnek i odsączone rodzynki,dusić kolejne 5 min.Na koniec dodać smietanę,sok z cytryny,orzeszki i doprawić solą i pieprzem.podawać ciepłe lub zimne jak kto lubi:)SMACZNEGO!

Tagi:

szpinak