zabaione22

zabaione22

Kucharz
[Przepisów: 11]

Potrawka chińska w sosie słodko-kwaśnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny, szybki i pachnący orientem obiad

Potrawka chińska w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

Potrawka chińska w sosie słodko-kwaśnym

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża marchew
  • por
  • cebula
  • kiełki bambusa
  • grzybki Mun
  • papryka czerwona
  • zielona fasola Mung
  • (a dla tych zabieganych - po prostu mrożona mieszanka chińska) ;-))
  • makaron (świderki, penne -jaki mamy)
  • przyprawa do potraw chińskich
  • przyprawa do kurczaka złocista
  • sos sojowy
  • sos słodko kwaśny Tao-Tao
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Potrawka chińska w sosie słodko-kwaśnym
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kosteczke, skropić octem balsamicznym i opruszyć przyprawą do kurczaka. Podsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Jeśli mamy mrożonki to wrzucić na osobna patelnie i podgrzać na oliwie. Jeśli nie, to wszystkie warzywa umyć, obrać, pokroić drobniutko i tak samo - dusić do miękkości na oliwie. Kiedy kurczak bedzie miękki, połaczyc z warzywami. Polać sosem sojowym (uwaga- jest dość słony), dodać pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem ok 8 min. Na koniec dodać sos słodko -kwaśny, zamieszać i gotowe ;) Podawać z makaronem. Opcja w pełni chińska - zamiast świderek czy innego makarony tego typu, potrawę przygotować z makaron chińskim. Najbardziej nadaje sie makaron CHOW MEIN (Tao-Tao) いただきます。