Podczos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

polecam;-))))

Podczos

Składniki:

Podczos

 

  • 1 kg listków młodej kapusty
  • 60 g słoniny
  • 2 cebule
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • kminek
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej
  • natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Podczos
Listki kapusty oczyścić, zwiędłe odrzucić, pozostałe opłukać, poszatkować i sparzyć wrzącą wodą, osączyć. Słoninę opłukać, posiekać, stopić na patelni. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, zrumienić ze słoniną, dodać kapustę, doprawić szczyptą kminku, solą i sokiem z cytryny. Dusić 20 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do kapusty razem z natką i dusić 10 minut mieszając. Podawać z młodymi ziemniakami.. Do kapusty można dodać 2 obrane ze skórki pomidory.