kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Podgrzybki marynowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Świetna zakąska do tych mocniejszych trunków -ale nie tylko :)

Podgrzybki marynowane

Składniki:

Podgrzybki marynowane

 

Sposób przygotowania:

Podgrzybki marynowane
Skracamy nóżki do długości 1 cm-nie obrywamy ich. Myjemy grzybki a następnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie.Kiedy będą gotowe odcedzamy po czym przelewamy gorącą gotowaną wodą.+++Zalewa--> 1/2 l octu, 2,5 l wody,7 łyżek cukru i 3 łyżki soli- mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.+++Do czystych słoiczków wkładamy po :1 listek laurowy,5 ziaren pieprzu,3 ziarna ziela angielskiego,wiórek cebulki,.Teraz nakładamy do słoiczków grzybki-max do 3/4 wysokości-ubite będą niedobre.Zalewamy gorącą zalewą.Mieszamy delikatnie aby pozbyć się pustych przestrzeni i bąbelków powietrza.Zakręcamy dokładnie słoiki. Gotujemy około 15 minut w wodzie (ma sięgać do 1 cm pod zakrętką).Najlepiej na dnie garnka położyć lniana szmatkę.Wyjmujemy.Odstawiamy do wystygnięcia i praktycznie już za 2 dni można jeść :) Smacznego!