lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Podpłomyki według Joanny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Coś innego do pochrupania, wiadomo to nie chipsy , Jednak dzisiejszego popołudnia zostały zastąpione jako przekąska.

Podpłomyki według Joanny Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Podpłomyki według Joanny

Składniki:

 

 

  • woda ciepła około 1 szklanka( w trakcie się okaże ile potrzeba)

 

Dodatkowo:

 

  • oregano 1 łyżeczka

 

 

 

  • oliwa z oliwek do posmarowania placków

Sposób przygotowania:

Podpłomyki według Joanny

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę chlebową i sól. Do cieplej wody wkładamy drożdże i mieszamy z cukrem do rozpuszczenia. W mące robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże, delikatnie mieszamy, powstaje zawiesina. Zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Po 15 minutach wyrabiamy ciasto które zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy ja na mniejsze części. Wałkujemy małe koła smarujemy je oliwą z oliwek. Formę wykładamy papierem do pieczenia kładziemy nasze placki i posypujemy ziołami i pieczemy 5-7 minut w 180 stopniach. Moje koła były większe więc je pokroiłam na cztery, wyszły takie małe trójkąty. Podajemy jeszcze ciepłe, takie są najsmaczniejsze. Można jeść jako przekąskę lub dodatek do zup .

Podpłomyki według Joanny
Do misy wsypujemy przesianą mąkę chlebową i sól. Do cieplej wody wkładamy drożdże i mieszamy z cukrem do rozpuszczenia.
Podpłomyki według Joanny
Zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Podpłomyki według Joanny
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy ja na mniejsze części .
Podpłomyki według Joanny
Wałkujemy małe koła smarujemy je oliwą z oliwek
Podpłomyki według Joanny
Formę wykładamy papierem do pieczenia kładziemy nasze placki i posypujemy ziołami i pieczemy 5-7 minut w 180 stopniach