MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Polędwiczki w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie z naturalnym bogactwem żelaza polędwiczka wołowa na winie z pietruszką.

Polędwiczki w winie

Składniki:

Polędwiczki w winie

 

  • 400g polędwiczek wołowych
  • 150g czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 mała czerwona cebula
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w winie
Polędwiczki opłukać , osuszyć. Do miski wlać olej, dodać pieprz, bazylię i cebulę startą na tarce o małych oczkach.Czosnek przepuścić przez praskę i dodać do marynaty.Marynatę wymieszać i włożyć do niej mięso.Polędwiczki pozostawić na 5 godzin w marynacie w chłodnym miejscu.Rozgrzać patelnię i smażyć mięso przez 2 minuty z każdej strony.Usmażone mięso przełożyć do rondla, wlać wino i sos powstały ze smażenia i wszystko dusić pod przykryciem przez 5 minut.Podawać gorące z dużą ilością pietruszki.