Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

SUPERPRZEPIS

Polędwiczki z indyka (z orzechami i ryżem)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, lekkie danie. Na pewno każdy je polubi, także dlatego, że wszystko robi się w jednym garnku.

Polędwiczki z indyka (z orzechami i ryżem)

Składniki:

Polędwiczki z indyka (z orzechami i ryżem)

 

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 gałązka lubczyku (może być sama łodyga)
  • ok. 0,5 kg polędwiczek z indyka
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • szczypta suszonego majeranku
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki posiekanych pistacji
  • sól, pieprz do smaku
  • woda (łącznie ok. 3/4 szklanki)
  • posiekana natka zielonej pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z indyka (z orzechami i ryżem)

Krojenie i podsmażanie mięsa

Polędwiczki z indyka (z orzechami i ryżem)
Indyka kroję w 1-cm plastry i oprószam mąką

Mięso pokrojone na plastry grubości ok. 1 cm lekko oprószam solą, pieprzem i mąką.

Rozgrzewam olej w garnku z grubym dnem, układam indyka i smażę go z obu stron, do zrumienienia.

Do mięsa dodaję warzywa

Polędwiczki z indyka (z orzechami i ryżem)
Do podsmażonego indyka dodaję warzywa i chwilkę je razem smażę

Dodaję pokrojone w plasterki marchewki, dorzucam lubczyk, przykrywam garnek.

Smażę razem 5-6 minut, a następnie dodaję posiekaną w piórka cebulę. Dalej pod przykryciem smażę aż cebula się zeszkli.

Ostatni etap - dodajemy ryż i orzechy!

Polędwiczki z indyka (z orzechami i ryżem)
A wszystko w dalszym ciągu w jednym garnku :)

Teraz dorzucam ryż i ponownie smażę kilka minut, mieszając. Dolewam odrobinę wody i na małym ogniu duszę do czasu aż ryż będzie miękki (w międzyczasie uzupełniam po odrobinie wodę).

Gdy ryż jest miękki dodaję orzechy i majeranek, doprawiam całość do smaku