SUPERPRZEPIS

Polędwica wieprzowa z pieczarkami w rękawie

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Polędwica wieprzowa z pieczarkami w rękawie  Więcej zdjęć (3)

Polędwica dzięki swej delikatności doskonale komponuje się z różnymi smakami - ja lubię mocno i dobrze przyprawioną.

Składniki:

Polędwica wieprzowa z pieczarkami w rękawie

 

  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 200 g pieczarek ( pokroić w ćwiartki )
  • 4 szalotki lub 1 duża cebula ( pokroić w piórka )
  • 4 duże ząbki czosnku ( pokroić w plastry )

 

  • SKŁADNIKI NA SOS
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Polędwica wieprzowa z pieczarkami w rękawie
► Polędwicę oczyścić z błon, ścięgien i tłuszczu, umyć i papierowym ręcznikiem osuszyć. ► W szklanym naczyniu połączyć składniki na sos: bulion wołowy, oliwę z oliwek, śmietanę, musztardę, przecier pomidorowy, sol, pieprz, curry i papryki. Starannie wymieszać. ► Polędwicę włożyć w rękaw do pieczenia i obłożyć: szalotką, czosnkiem, pieczarkami i polać przygotowanym sosem. Koniec rękawa związać i kilka razy potrząsnąć. ► Rękaw z zawartoscią ułożyć na dnie naczynia do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 45 minut w 170C / Termoobieg /. ► Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, rozciąć rękaw ( uwaga !! gorąca para ), wyjąć polędwicę, pokroić na plastry, polać powstałym sosem i od razu podawać.
Polędwica wieprzowa z pieczarkami w rękawie
Polędwicę włożyć w rękaw - obłożyć warzywami - polać przygotowanym sosem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Polędwica wieprzowa z pieczarkami w rękawie
Polędwicę oczyścić z błon - ścięgien i tłuszczu - umyć i papierowym ręcznikiem osuszyć.