jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pomarańczowa szarlotka z pianką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto, uwielbiam też tworzyć jej nowe wersje i smaki - dzisiaj odsłona z pomarańczami!

Pomarańczowa szarlotka z pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowa szarlotka z pianką

 

  • Blaszka24x36 cm
  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki tortowej,
  • 10 dag mąki krupczatki,
  • 1 mleczna margaryna,
  • Łyżka śmietany,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Skórka starta z jednej dużej pomarańczy,
  • 0,5 szklanki cukru pudru.
  • Nadzienie:
  • Około 10 jabłek,
  • 2 pomarańcze,
  • 1,5 galaretki pomarańczowej
  • Piana:
  • 5 białek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • Szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowa szarlotka z pianką
CIASTO: Z pomarańczy ścieramy skórkę. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta i zarabiamy je. Gotowe dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy na dno blaszki. Posypujemy je około 1-2 łyżkami kaszy manny. Nakładamy nadzienie jabłkowo-pomarańczowe, później wykładamy pianę. Całość przykrywamy startą drugą połową ciasta. Szarlotkę pieczemy około 45-50 minut w 180˚C.

NADZIENIE: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. Pomarańcze obieramy, kroimy na mniejsze części i miksujemy. Tak przygotowane dodajemy do jabłek. Całość smażymy około 15 -20 minut by jabłka zmiękły. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną masę wykładamy na ciasto kruche.

PIANA: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie dodajemy porcjami cukier. Na koniec dokładamy budynie. Mieszamy całość i wykładamy na masę owocową.
Pomarańczowa szarlotka z pianką
Do pokrojonych jabłek dodajemy mus pomarańczowy. Razem smażymy. Pod koniec dodajemy galaretkę
Pomarańczowa szarlotka z pianką
Składniki ciasta łączymy ze sobą i zarabiamy ciasto.
Pomarańczowa szarlotka z pianką
na wyłożoną połowę ciasta wykładamy masę jabłkowo-pomarańczową
Pomarańczowa szarlotka z pianką
Masę owocową przykrywamy ubitą pianą, a na nią ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy