misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Pomidory faszerowane

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pomidorki zapiekane, pyszne są faszerowane - pomysł na faszerowane pomidory.

Pomidory faszerowane

Składniki:

Pomidory faszerowane

 

  • 1 poj. pierś z kurczaka,
  • 4 pomidor malinowy,
  • 2/3 szklanki makaron drobny typu gwiazdki ,,
  • lub muszelki,
  • 1 cebula średnia,
  • przyprawa gyros,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny grubomielony Prymat,
  • liście sałaty,
  • bazylia,
  • mozzarella,
  • 1 łyżka margaryna

Sposób przygotowania:

Pomidory faszerowane
Pomidory myjemy , następnie scinamy im łepki od ogonka i delikatnie najpierw nozem a potem lyzeczką wydrążamy miąższ, posypujemy w środku lekko solą. Makaron gotujemy i odcedzamy . Filet kroimy najdrobniej, posypujemy gyrosem i psdsmażamy na patelni na tluszczu.Zdejmujemy z patelni i na tym zamym tluszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę , mieszamy ją z mięskiem i makaronem, doprawiamy do smaku na pikantnie. Nadziewamy pomidory farszem i na wierzch każdego kładziemy plaster sera mozzarella. Wkładamy do piekarnika na 10- 15 minut aż serek się zrumieni. Do farszu można dodać zioła jakie lubimy . Pomidorki takie świetnie smakują z sosem paprykowym.