zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pomidory w słoikach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Na zimę na zupę pomidorową z pomidorów gruntowych

Pomidory w słoikach

Składniki:

Pomidory w słoikach

 

  • 5 kg pomidorów gruntowych
  • sól kamienna ( 1,5 łyżki na 1 litr wody )
  • woda

Sposób przygotowania:

Pomidory w słoikach
Przygotować słoiki o pojemności 0,5 l.
Pomidory umyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.
Jeśli są duże to na ósemki.
Każdy słoik napełnić pokrojonymi pomidorami.
Wodę rozmieszać z solą ( 1,5 łyżki soli na 1 litr wody ) i zalać pomidory do 3/4 wysokości.
Zakręcić słoiki zakrętkami.
Pasteryzować 10 minut od zagotowania wody.