Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Poncz królewski

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zagotować syrop z cukru i wody w stosunku 1:1 razem ze skórkami z wyciśniętych

Poncz królewski

Składniki:

Poncz królewski

 

  • 1 puszka ananasów
  • 6 cytryn
  • 3 pomarańcze
  • 1,5 kg cukru
  • 1 butelka białego wina
  • 1 butelka szampana (wino musujące)
  • 1/4 l likieru maraskino
  • 1/2 l rumu

Sposób przygotowania:

Poncz królewski
Zagotować syrop z cukru i wody w stosunku 1:1 razem ze skórkami z wyciśniętych pomarańcz i cytryn, następnie dolać sok z nich i jeszcze raz zagotować. Ostudzić, wyjąć skórki, przecedzić. Dolać wszystkie alkohole i włożyc ananasy pokrojone na 8 części. Zamrozić. Podawać w wysokich szklanakach (ewentualnie ze słomkami)