jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Porzeczkowe tartaletki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Porzeczki wyglądają tak pięknie, tak zachęcająco, że nie sposób w trakcie sezonu porzeczkowego nie upiec z ich udziałem ciasta.

Porzeczkowe tartaletki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Porzeczkowe tartaletki

 

  • Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • 2 małe żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżki octu,
  • 2 łyżki kokosu,
  • Dodatkowo
  • Około 20 dag czerwonej porzeczki (po obraniu, umyciu i osuszeniu)

 

Sposób przygotowania:

Porzeczkowe tartaletki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim przygotowane (nasmarowane tłuszczem) foremki. Do środka wkładamy porzeczki tak by przykryły dno. Do mniejszej połowy ciasta dokładamy kokos i dokładnie go wtłaczamy. Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy na powierzchni owoców. Tartaletki pieczemy około 20 minut w 180°C. Studzimy i wyjmujemy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi owocami.
Porzeczkowe tartaletki
Na wyłożone ciastem babeczki wykładamy owoce.
Porzeczkowe tartaletki
Całość przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy

Tagi:

tarta