Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Poświąteczny ,, piętrus „:

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pomysł na zrobienie czegoś innego z tego co mamy .

Poświąteczny ,, piętrus „:

Składniki:

Poświąteczny ,, piętrus „:

 

  • 4 plasterki schabu pieczonego
  • sos od pieczenia schabu
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mleka
  • sól
  • 8 łyżek czerwonej kapusty duszonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 korniszony

 

Sposób przygotowania:

Poświąteczny ,, piętrus „:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić .Zrobić puree z masłem i mlekiem .W foremce do zapiekanek ułożyć 2 plastry schabu , na nich po 2 łyżki puree ziemniaczanego, polać każdy 2 łyżkami sosu .Nałożyć po 2 łyżki duszonej kapusty. Przykryć pozostałymi kawałkami schabu .Na to znów puree ziemniaczane .
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić zapiekankę i zapiekać przez 15 minut.
W tym czasie podgrzać na małej patelence pozostałą kapustę .Skropić lekko sokiem z cytryny by nie straciła koloru. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika położyć kapustę na każdą porcję , a na wierzch dekorację z korniszonów .
Sos podawać osobno .

Tagi:

sosy schab