Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Postne gołąbki z kaszą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na Wigilii nie może zabraknąć gołąbków. Chociaż są postne, to i tak wszystkim smakują w ten szczególny wieczór.

Postne gołąbki z kaszą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Postne gołąbki z kaszą i grzybami

 

  • główka kapusty
  • 30 dag kaszy perłowej
  • 2 cebule
  • 40 g suszonych podgrzybków
  • olej do smażenia
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy
  • tymianek
  • majeranek
  • przyprawa typu kucharek
  • mąka do zagęszczenia

Sposób przygotowania:

Postne gołąbki z kaszą i grzybami
Grzyby namoczyć na noc. Ugotować. Z główki kapusty wyciąć głąb i włożyć kapustę na wrzącą osoloną wodę. Zdejmować liście i wycinać grube nerwy. Kaszę perłową ugotować. Cebulkę pokroić i podsmażyć na oleju. Grzyby wyciągnąć z wywaru i pokroić. (Można kilka zostawić do sosu). Do kaszy dodać grzyby, cebulkę i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną tymianku i majeranku. Wymieszać. Na liście nakładać farsz i zawijać gołąbki. Gołąbki ułożyć w naczyniu. Zalać wywarem z grzybów i dusić pod przykryciem. W razie potrzeby dolać wody, można również dodać kostkę grzybową. Kiedy będą miękkie, doprawić do smaku i zagęścić mąką. 
Postne gołąbki z kaszą i grzybami
Włożyć kapustę na wrzątek i stopniowo wycinać liście.
Postne gołąbki z kaszą i grzybami
Z ugotowanej kaszy, cebulki i grzybów przyrządzić farsz.
Postne gołąbki z kaszą i grzybami
Farsz nakładać na liście i formować gołąbki.
Postne gołąbki z kaszą i grzybami
Gołąbki zalać wywarem z grzybów i dusić.