Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Pączki makowo kremowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczne pączusie makowo kremowe

Pączki makowo kremowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki makowo kremowe

 

  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 mała kostka drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki octu
  • masa makowa
  • krem czekoladowy
  • krem waniliowy
  • mleko
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki makowo kremowe
Mleko lekko podgrzać. Wymieszać 3 łyżki cukru i drożdże w ciepłym mleku. Pozostawić na 15 minut. Jajka zmiksować z pozostałym cukrem na puszystą masę. Wlać olej, ocet oraz rozczyn z drożdży. Dodać sól oraz mąkę. Zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto. Wycinać kwadraty. Na środek wyłożyć łyżeczkę masy makowej i zawinąć w kulkę. Pozostawić do wyrośnięcia pączków. Rozgrzać olej. Smażyć pączki z obu stron. Kremy rozrobić na mleku według przepisu na opakowaniu. Kremy wyłożyć do worka cukierniczego i końcówką nadziewać pączki. Udekorować.
Pączki makowo kremowe
Wszystkie składniki wymieszać na ciasto na pączki
Pączki makowo kremowe
Wyłożyc masę makową i wykrawać kwadraty..
Pączki makowo kremowe
Zwijać w kulki z masą makową i pozostawic do wyrośnięcia
Pączki makowo kremowe
Olej rozgrzać i smazyć paczki z obu stron