misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Pączki na bogato

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na konkurs z konfiturą Róża Polska czyli pączki "na bogato" doskonałe na tłusty czwartek i ostatki...

Pączki na bogato Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki na bogato

 

  • CIASTO:
  • 800 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 10 żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • 200 ml słodkiej śmietanki30%- 36%
  • 100 ml mleka
  • 150 g masła
  • 25 ml spirytusu lub rumu
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Skórka pomarańczowa starta z 1 pomarańczy bez białej części

 

  • NADZIENIE:
  • 200 g marmolady
  • 5 łyżeczek konfitury z płatków róży Róża Polska

 

  • PONADTO:
  • Ewentualnie mąka do podsypania
  • Ok. 2 l oleju do smażenia
  • Sok z cytryny
  • 1 łyżka syropu różano malinowego Róża Polska
  • Puder cukier
  • Skórka pomarańczowa smażona

 

Sposób przygotowania:

Pączki na bogato
Marmoladę wymieszać z konfiturą z płatków róży. Do garnka włożyć masło, śmietankę, mleko, żółtka, cukier, cukier waniliowy, sól. Miksować lub intensywnie mieszać podgrzewając do temperatury 40 - 45 stopni. Dodać skórkę z pomarańczy, spirytus i drożdże wymieszać aby uzyskać jednolitą masę. Wsypać przesianą mąkę i wyrobić ciasto. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( powinno podwoić objętość). Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę (niekoniecznie bo ciasto jest tłuste i raczej się nie klei) i formować pączki, nadziewając je marmoladą różaną. Ja ciasto wałkuję i zaznaczam specjalnym lejkiem miejsca gdzie daję nadzienie. Kładę marmoladę różaną i przykrywam ciastem i znowu lejkiem wycinam pączki. Uformowane pączki kładę na posypaną mąką blaszkę, przykrywam ściereczką i wkładam do piekarnika nagrzanego do 40 stopni i tam wyrastają. Jeżeli ktoś chce może w tradycyjny sposób pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju (tłuszczu), odsączyć. Z soku cytryny, syropu różano malinowego i cukru pudru zrobić średnio gęsty lukier (utrzeć razem), dodać skórkę pomarańczową i polukrować pączki, odstawić do stwardnienia lukru i wystygnięcia pączków. SMACZNEGO!
Pączki na bogato
ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem i odkładamy do wyrośnięcia; ciasto po wyrobieniu i po wyrośnięciu...
Pączki na bogato
ciasto wałkuję, zaznaczam kółka, kładę marmoladę, zakrywam ciastem i wycinam pączki uważając aby nie przyciąć marmolady...robimy to specjalnym lejkiem
Pączki na bogato
uformowane pączki przekładamy na blachę posypaną mąką i odstawiamy do wyrośnięcia...
Pączki na bogato
wyrośnięte pączki delikatnie wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron, odsączamy ztłuszczu i lukrujemy...