Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pączki z konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pączki to ulubiony przysmak nie tylko w tłusty czwartek.

Pączki z konfiturą

Składniki:

Pączki z konfiturą

 

  • 3 szkl mąki
  • 1/2 szkl mleka
  • 200ml słodkiej śmietanki
  • 1 szkl cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 60 g drożdży
  • 10 dag stopionego masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szkl konfitury
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tłuszcz do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Pączki z konfiturą
Do miski wsypać 2 łyżki cukru pudru, dodać pokruszone drożdże, wlać cieple mleko, wymieszać i odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, wlać do rozczynu, dodać mąkę, śmietanę, sól, spirytus, skórkę z pomarańczy, cukier waniliowy i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło i wyrobić. Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę rozwałkować, powycinać krążki. Na połowę krążków nałożyć po łyżeczce konfitury, przykryć drugim krążkiem, zlepić i odłożyć do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.