zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pączki z orkiszem i maślanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Troszkę nietypowo bo z dodatkiem maki orkiszowej i maślanki. Ale pączki i tak wyszły smaczne, najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Pączki z orkiszem i maślanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z orkiszem i maślanką

 

  • 300 g mąki orkiszowej typ 650
  • 700 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g masła
  • 2 jajka ( M )
  • 6 żółtek ( z jajek M )
  • 150 g świeżych drożdży
  • 1/2 szk mleka 3,2 %
  • 1/2 szk maślanki ( w temperaturze pokojowej )
  • 2 łyżki octu lub spirytusu
  • 1/2 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 szczypty soli
  • marmolada twarda wieloowocowa z różą
  • Lukier :
  • 1/2 szk cukru pudru
  • 1/2 szk cukru trzcinowego
  • 5 łyżek rozpuszczalnego kakao
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
  • kolorowy cukrowy maczek

Sposób przygotowania:

Pączki z orkiszem i maślanką
W rondelku stopić masło i przestudzić. Maślankę nalać do szklanki aby złapała pokojowej temperatury. W drugim garnku podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Zamieszać i zostawić pod przykryciem aby zaczyn urósł. Białka 6 jajek oddzielić od żółtek. W misce robota z końcówką do ubijania piany ubić jajka i żółtka z obydwoma cukrami na puch. Do miski przesiać obie mąki, dodać ubite żółtka i zaczyn oraz ocet i maślankę i lekko wymieszać. Następnie dodać stopione masło i wyrobić gładkie ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ładnie podwoi objętość dzielić ciasto na porcje, zrobić placek, nałożyć na środek porcję marmolady i zawinąć tak pączki aby marmolada była całkowicie zakryta. Pączki układać łączeniem do dołu na oprószonym mąką blacie lub stolnicy. Gotowe pączki zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrosną smażyć na tłuszczu ( smalec, olej czy frytura ) z obu stron na rumiano. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową i układać np. na blasze wyłożonej grubsza warstwą ręcznikiem papierowym. Utrzeć lukier. Lekko przestudzone maczać w lukrze ( jedną stronę ), układać na talerzu i posypać maczkiem.
Pączki z orkiszem i maślanką
pączki ukladać na oprószonym mąką blacie
Pączki z orkiszem i maślanką
pączki zostawić do wyrośnięcia aby podwoiły objetość
Pączki z orkiszem i maślanką
smażyć pączki na rumiano z obu stron na tłuszczu
Pączki z orkiszem i maślanką
usmazone odsączyć z nadmiaru tłuszczu i polukrować