SUPERPRZEPIS

Pączki z masą budyniową

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Pączki z masą budyniową

Przepis na pączki to klasyk z "Kuchni polskiej" do nadziania czym kto lubi, powidłami lub marmoladą u mnie były z kremem budyniowym.

Składniki:

Pączki z masą budyniową

ciasto:

 

  • budyń lub marmolada u mnie krem budyniowy
  • 1 litr oleju

Sposób przygotowania:

Pączki z masą budyniową

ETAP 1:

Pączki z masą budyniową
Pączki muszą troszkę podrosnąć przed smażeniem.

W ciepłym mleku rozmieszać drożdże, mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać ziarenka wanilii, żółtka jajek oraz mleko z drożdżami i spirytus. Z tych składników wymieszać ciasto drożdżowe na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić ciasto. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia po wyrośnięciu rozciągnąć na podsypanym mąką blacie na grubość do 1,5 cm i zostawić przykryte ściereczką do podrośnięcia.

ETAP 2:

Pączki z masą budyniową
Gotowe pączki polać lukrem i odstawić do zastygnięcia.

W garnku rozgrzać olej, ale nie za mocno bo pączki się spalą i smażyć na złoty kolor ( czas zależy od wielkości) po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziewać przy pomocy rękawa cukierniczego dowolnym nadzieniem u mnie był to krem budyniowy przygotowany z gotowca.


1 szklankę cukru pudru utrzeć z niewielką ilością wody na gładki lukier i polać nim pączki do tego lukru co zostanie dodać troszkę kakao i ten lukier przełożyć do zwykłego woreczka foliowego, odciąć w nim jeden róg i polać tym lukrem ozdobne paseczki. Odstawić do zastygnięcia.