Galeo

Galeo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 94]

Paluszki z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rozmieszać drożdże z letnim mlekiem, zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu.

Paluszki z kminkiem

Składniki:

Paluszki z kminkiem

 

  • Danie dla 4 osób:
  • 250 g mąki,
  • 15 g drożdży,
  • 50 g smalcu,
  • ćwierć szklanki przegotowanego mleka,
  • jajko,
  • tłuszcz do wysmarowania blachy,
  • sól oraz
  • produkt Galeo: 2 łyżeczki nasion kminku.

Sposób przygotowania:

Paluszki z kminkiem
Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać ze smalcem "na piasek", dodać część kminku, sól, żółtko, wlać drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę wysmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wykrawać niewielkie paluszki, układać na blasze (uwaga rosną), posmarować roztrzepanym białkiem, posypać pozostałym kminkiem, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.Przepis pochodzi ze strony www.galeo.pl

Tagi:

jajko jajka