Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Panchkraut z krupniokiem, ślonski łobiod

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Panchkraut, po innymu ciapkapusta, to jest taki szałot z kiszonyj kapusty, sztamfowanych kartofli i łomasty ze szpeku.

Panchkraut z krupniokiem, ślonski łobiod Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panchkraut z krupniokiem, ślonski łobiod

 

  • Co by zrobić panchkraut potrzybujesz:
  • pół kila dobrze ukiszonyj kapusty
  • pół kila gryfnych kartofli
  • dwie łyżki szmalcu (no, jak ktoś bogaty z doma, to może być i masło)
  • ćwierć kila uwyndzonego szpeku (może być i wurszt, ale tyż musi być dobrze uwyndzony
  • ze dwa liście bobkowe
  • srogo cebula
  • ze trzi kulki ziela
  • pora kulków pieprzu
  • poł szolki mlyka

Sposób przygotowania:

Panchkraut z krupniokiem, ślonski łobiod
A tak poważnie, to panchkraut to śląska (o niemieckiej proweniencji) potrawa - gotowana kiszona kapusta zasmażona z boczkiem i puree ziemniaczanym. Z reguły podawana z "karminadlem" czyli kotletem mielonym lub, jak u mnie, z kaszanką.

Kapustę (jeżeli nie lubisz kwaśnej - odciśnij) zagotuj w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym i zielem angielskim oraz kilkoma ziarnami pieprzu.



Ziemniaki ugotuj "na miękko". Zrób z nich puree - przeciśnij przez praskę lub ugnieć tłuczkiem, dodaj trochę mleka i masła, utrzyj na gładka masę.



Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklij cebulę i dodaj wędzonkę (np. chudy boczek lub wędzoną kiełbasę) pokrojoną w kostkę. Podsmaż na złoty kolor.



Do odcedzonej kapusty dodaj puree, wędzonkę razem z tłuszczem, wymieszaj dokładnie i krótko zasmaż na niedużym ogniu.

Podawaj z usmażoną na patelni kaszanką i kuflem chłodnego piwa. 
Panchkraut z krupniokiem, ślonski łobiod
Kapusta weź tako dobrze ukiszono
Panchkraut z krupniokiem, ślonski łobiod
Kapusta weź tako dobrze ukiszono
Panchkraut z krupniokiem, ślonski łobiod
Szpyrka abo wurszt usmaż na cybulce tak
Panchkraut z krupniokiem, ślonski łobiod
Szpyrka abo wurszt usmaż na cybulce tak