SUPERPRZEPIS

Panierowane pieczarki z mięsnym farszem

  • Mysiunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 50
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Panierowane pieczarki z mięsnym farszem Więcej zdjęć (5)

Swietna przekąska na domowe party :)

Składniki:

Panierowane pieczarki z mięsnym farszem

 

  • 10-15 pieczarek
  • 2 udka z rosołu
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 niewielka cebula
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 2-3 jajka
  • przyprawy
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Panierowane pieczarki z mięsnym farszem
Pieczarki myjemy i osuszamy, wyrywamy nóżki, a kapelusze pozbawiamy wewnętrznej harmonijki. Cebulę kroimy w niewielką kostkę i rumienimy na maśle. Obrane mięso mielimy w maszynce do mięsa razem z usmażoną cebulą i niewielką marchewką, którą wcześniej ugotowaliśmy w rosole. Do zmielonego mięsa wbijamy 1 jajko, dodajemy pieprz, sól, zioła prowansalskie do smaku i mieszamy. Wedle potrzeby (zależy od konsystencji mięsa) możemy dodać nieco namoczonej bułki i jeszcze jedno jajko. Wydrążone pieczarki doprawiamy jarzynką oraz pieprzem, a następnie faszerujemy przygotowanym mięsem - dajemy go tyle, by uformować ładną kulę,proporcjonalnie do wielkości kapelusza. Przygotowane pieczarki panierujemy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu, ale na dość wolnym ogniu, do czasu aż panierka nabierze ładny, rumiany kolor.
Panierowane pieczarki z mięsnym farszem
Etap 1 pieczarki oczyszczamy i wyrywamy nogi
Panierowane pieczarki z mięsnym farszem
Etap 2 pieczarki faszerujemy przygotowanym miesem
Panierowane pieczarki z mięsnym farszem
Etap 3 pieczarki panierujemy w bulce tartej
Panierowane pieczarki z mięsnym farszem
Etap 4 pieczarki smazymy na zloty kolotr